Identiteit, chipping en vaccinatie van jouw pup: wat moet je weten?

Wist je dat honden in België zowel gechipt als geregistreerd moeten zijn én over de juiste identiteitspapieren moeten beschikken, precies zoals wij een identiteitskaart en een rijksregisternummer hebben?

Wanneer het nestje verlaten?

Pups die in België geboren worden, mogen ten vroegste op 8 weken het nest verlaten. Tegen die tijd hebben ze hun eerste inentingen en ontworming gehad en MOETEN ze gechipt, geregistreerd en in het bezit zijn van een EU-dierenpaspoort.

Wat met een pup uit het buitenland?

Als je van plan bent een pup uit het buitenland (Europese Unie) te halen, moet je er rekening mee houden dat je jouw kleine viervoeter pas ten vroegste op 15 weken bij de fokker zal kunnen ophalen. Jouw pup MOET namelijk ingeënt zijn tegen hondsdolheid voordat het België binnen mag komen. Deze verplichte vaccinatie kan ten vroegste vanaf 12 weken en is pas vanaf 21 dagen daarna geldig.

Wanneer deze pups op 15 weken hun land verlaten om met hun baasje naar huis (naar België) te gaan, hebben ze hun eerste ontworming en vaccinaties gehad, waaronder ook het verplichte vaccin tegen hondsdolheid. Ze moeten ook gechipt (en geregistreerd) zijn en een EU-dierenpaspoort hebben dat is uitgegeven door het land waar het geboren zijn. Uiterlijk 8 dagen na invoer moet de pup dan in het Belgische registratiesysteem (DogID) worden opgenomen.

Ontworming en vaccinatie

Ontworming

Pups krijgen hun eerste ontworming al bij de kweker. Ontworming gebeurt bij voorkeur op 2,4,6 en 8 weken. Vanaf de leeftijd van 8 weken kan worden overgegaan op een maandelijkse ontworming totdat de pup 6 maanden oud is. Daarna is het aanbevolen om een hond elke 3 maanden te ontwormen.

Vaccinatie

Tijdens hun eerste levensweken worden pupjes beschermd door de antilichamen die ze via de moedermelk krijgen. Na het spenen nemen deze antilichamen snel af en zijn de pups vatbaar voor infecties. Door jouw puppy te laten vaccineren, kun je het beschermen tegen bepaalde ziektes, waarvan sommige levensbedreigend kunnen zijn.

De basisvaccinaties voor een puppy worden ideaal gegeven rond de leeftijd van 6, 9, 12 en 16 weken. Daarna is hun volgende vaccinatie pas als ze 1 jaar worden. Het wordt sterk aanbevolen om jouw puppy te laten vaccineren voor:

  • Ziekte van Carré ook wel hondenziekte genoemd of Distemper
  • Hepatitis (leverontsteking)
  • Parvovirus
  • Leptospirose
  • Kennelhoest

Gebruik van vaccincocktails om veel spuitjes te vermijden

Geen paniek, jouw pupje heeft geen 5 spuitjes nodig om beschermd te zijn tegen deze 5 ziekten. Er worden namelijk gebruik gemaakt van vaccincocktails, zodat jouw pup met één injectie direct beschermd is tegen meerdere ziekten. Mocht je van plan zijn om samen met jouw pup/hond binnen de EU te reizen, dan moet je viervoeter ook gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid. Zoals hierboven reeds vermeld, kan deze vaccinatie pas ten vroegste op de leeftijd van 12 weken gebeuren en is ze pas geldig vanaf 21 dagen daarna.

Verplichting van microchip

In België is het verplicht om elke pup voor de leeftijd van 8 weken te laten chippen en registreren in de centrale databank DogID. Een (steriele) chip wordt door de dierenarts onderhuids ingebracht ter hoogte van de linker hals van jouw pup. In deze chip zit een microchip die een registratienummer van 15 cijfers bevat. Eenmaal ingebracht kan de microchip (geheel pijnloos) uitgelezen worden met een speciale toestel (microchipreader) die ter hoogte van de linker hals van het dier wordt gehouden.

Registratie in databank DogID

Het volstaat niet om uw pup enkel te laten chippen. Het is ook verplicht om het registratienummer van de chip te laten opnemen in de centrale databank DogID. Alleen dierenartsen zijn daartoe bevoegd. Naast het chipnummer moet de databank ook kenmerken van het dier registreren zoals: ras, geboortedatum, geslacht én gegevens van de verantwoordelijke zoals naam, rijksregisternummer, adres, telefoonnummer en eventueel e-mailadres.

EU-dierenpaspoort

Ten slotte moet in België elke hond ook een paspoort hebben. De dierenarts maakt een EU-dierenpaspoort aan op het moment dat de pupjes worden gechipt en geregistreerd.