Alles wat je moet weten over teken bij je hond of puppy

Teken zijn bloedzuigende parasieten die soms hele grote gevaren met zich meebrengen. Ze kunnen huidinfecties creëren of de ziekte van Lyme overbrengen. Ook voor je hond en andere huisdieren met een vacht ben je hier beter voldoende alert voor.

Wat zijn teken en hoe kan je ze herkennen?

Teken zijn bloedzuigende parasieten die verwant zijn aan spinnen en mijten. Bij elke overgang naar het volgende levensstadium moeten teken bloed zuigen van een gastheer. Naast de mens kan deze gastheer een zoogdier, reptiel, knaagdier of vogel zijn. Wanneer een teek zich nog niet heeft vastgehecht of bloed heeft gezogen, ziet deze eruit als een klein zwart spinnetje. Kort nadat een teek zich aan de huid vasthecht, begint ook het bloedzuigen. Een volgezogen teek ziet er dan uit als een grijs of bruinzwart bolletje ongeveer zo groot als een erwt.

Een teek die zich vol met bloed gezogen heeft, ziet er uit als een grijs of bruinzwart bolletje ongeveer zo groot als een erwt.

Wanneer komen ze voor?

Teken zijn het hele jaar door aanwezig. Ze zijn echter het meest actief wanneer de buitentemperatuur meer dan 7°C bedraagt, wat in België ongeveer tussen maart en oktober het geval is. Door de opwarming van de aarde begint deze periode zich echter uit te breiden. Je bent beter dus bijna het hele jaar door aandachtig.

Waar verbergen ze zich?

Teken leven in bossen, in de duinen, maar zeker ook in jouw tuin. Je vindt ze meestal dicht bij de grond in schaduwrijke onderlagen met een vrij dichte begroeiing. Enkel wanneer ze op zoek gaan naar een nieuwe gastheer, klimmen ze naar de top van hoge grassen, lage struiken, varens, … om zich daar vast te hechten en te wachten tot een gastheer langskomt.

Wanneer jouw hond vervolgens door het lange gras loopt, kan de teek zich gemakkelijk laten vallen en zo in de vacht van jouw hond terechtkomen. Eenmaal op de gastheer, kruipt de teek naar één van zijn voorkeursplekken zoals de liesstreek, in de oren, onder de staart, tussen de tenen, in de okselstreek, etc. om zich daar vast te bijten in de huid. De gastheer voelt niks van deze beet omdat de teek naast het zuigen van bloed ook speeksel inspuit. Dit speeksel bevat stoffen die onder andere bloedstolling, jeuk en pijn bij de gastheer voorkomen. Als een teek niet wordt verwijderd, bijvoorbeeld met een tekentang, dan laat deze vanzelf los wanneer ze met bloed is gevuld.

Hoe verwijder je ze?

Het is heel belangrijk dat wanneer je een teek op uw hond opmerkt, je deze ook zo snel mogelijk verwijdert. Hoe langer een teek vastzit in de huid van jouw hond, hoe groter de kans is dat deze ziekteverwekkers overdraagt. Probeer bovendien NOOIT de teek eerst met alcohol te verdoven. Dit is niet nodig en verhoogt alleen de kans op besmetting, want als de teek in contact komt met de alcohol, zal ze het opgezogen bloed gaan terug spuiten en dit samen met mogelijke ziekteverwekkers. De beste manier om een teek te verwijderen is met een pincet of tekentang. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de kop vast en trek deze in één rechte beweging omhoog (niet draaien).

Waarom zijn ze gevaarlijk?

Teken zijn gevaarlijk voor onze hond omdat ze naast huidinfecties ook ziektes zoals de ziekte van Lyme kunnen overbrengen via hun beet. Hou er rekening mee dat symptomen na een tekenbeet soms pas weken of maanden later zichtbaar worden. Daarom is het raadzaam om de dag waarop u een teek van jouw hond verwijdert altijd in jouw agenda te noteren.

Bij honden worden vaak vage klachten gezien zoals:

  • Koorts
  • Gezwollen lymfeklieren en/of gewrichten 
  • Verlies van eetlust
  • Gedragsveranderingen
     

Wat kun je doen?

Met teken is de algemene conclusie: VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN!

  1. Behandel jouw hond preventief met een middel tegen teken (bespreek dit met jouw dierenarts)
  2. Zorg ervoor dat je altijd een tekentang of pincet in huis hebt
  3. Geen enkel middel is 100% effectief tegen tegen, vandaar dat het belangrijk is om jouw hond toch REGELMATIG op teken te controleren en vooral in de periode dat de teken het meest actief zijn, d.w.z. min of meer tussen maart en oktober.
  4. Mocht je een teek op jouw hond vinden, verwijder deze dan zo snel mogelijk
  5. Noteer de dag waarop je de teek hebt verwijderd in jouw agenda