Belang van tandverzorging bij honden

Puppy's worden net als mensen geboren zonder tanden en krijgen eerst melktanden vooraleer het volwassen gebit doorkomt. Net als bij ons is hun tandhygiëne ook heel belangrijk. We geven graag wat uitleg.

Tandgroei tijdens eerste maanden

Puppy’s worden geboren zonder tandjes. Hun eerste melktanden breken pas enkele weken na de geboorte door het tandvlees. Op de leeftijd van 2 maanden is het melkgebit normaal gesproken compleet. Net als mensen verliezen ook honden hun melktanden naarmate hun volwassen tanden doorkomen. Ongeveer op de leeftijd van zes maanden, zouden bij jouw pupje alle volwassen tanden en kiezen aanwezig moeten zijn.

Speelgoed kan het ongemak van doorkomende hondentandjes verlichten. Een gezond gebit voor je hond is cruciaal.

Zorg voor voldoende kauwspeeltjes

Hondenbaasjes merken meestal wanneer hun pup tandjes krijgt, omdat pups dan nog vaker dan normaal op alles willen bijten of kauwen. Tijdens deze periode is het aangeraden ervoor te zorgen dat jouw pup voldoende kauwspeeltjes heeft. Dit speelgoed kan het ongemak van doorkomende tanden verlichten en ongewenst kauwen op meubels en andere voorwerpen helpen voorkomen. Een gezond gebit is een zeer belangrijk onderdeel van de algemene gezondheid van jouw hond.

Geschikte tandverzorging voor je viervoeter

Ook bij honden horen hun tanden mooi wit en het tandvlees roze te zijn (met uitzondering van normale pigmentvlekken bij bepaalde rassen). Maar helaas komen tandsteen, tandplak en tandvleesontsteking, net als bij mensen, ook bij honden vaak voor. Ophoping van tandplak kan enkel voorkomen worden door (dagelijks) tandverzorging in de vorm van of aan de hand van een combinatie van:

  • Tanden poetsen – gebruik hiervoor enkel speciale tandpasta voor dieren
  • Voeding – grote/harde hondenkorrels zorgen voor een betere mechanische reiniging van de tanden & aanbod van speciale dental veterinaire voeding
  • Kauwspeelgoed, kauwbeentjes, etc.
  • Supplementen – zoals Olly & Molly Pawfect Smile
     

Tandsteen verwijderen bij je hondje?

Zonder regelmatige tandverzorging ontstaat op de tanden eerst tandplak, dat vervolgens overgaat in tandsteen, eventueel gepaard gaande met ontstoken tandvlees. Je kan tandsteen op de tanden van uw hond herkennen als geelbruine vlekken, die meestal gepaard gaan met een vies ruikende adem. Tandsteen kan alleen worden verwijderd door middel van een speciale gebitsreiniging bij de dierenarts, net zoals wij daarvoor naar de tandarts moeten. Met andere woorden, voorkomen is dus beter dan genezen!