Hoe kun je je voorbereiden op de komst van een puppy?

De komst van een pup is leuk en spannend, maar kan ook stressvol zijn. Een goede voorbereiding vóór de komst van een puppy is dan ook zeer belangrijk en kan heel wat problemen voorkomen.

Te vergelijken met een baby?

Er wordt vaak gezegd dat de komst van een puppy het best te vergelijken is met de komst van een baby. Net zoals baby’s brengen jonge pups ook het grootste deel van hun dag slapend door. Tussen de leeftijd van 8 weken en 3 maand is dat ongeveer 20 tot 22 uur slaap per dag. Naarmate de pup ouder wordt, zal je merken dat hij steeds minder slaap nodig heeft.

Alles puppy-proof maken

Verder is het, voordat je je pup ophaalt bij de fokker, ook belangrijk om een aantal belangrijke zaken in huis te halen zoals: een gepaste slaapplaats (bench/mand), veilig en “puppy-proof” speelgoed en puppy voeding. Vergeet ook niet alvast na te gaan welke dierenarts je wil gebruiken voor de medische zorg.

Haal tijdig belangrijke zaken in huis: bench, dogsafe speelgoed en de juiste voeding!

In tegenstelling tot een baby zal jouw kleine viervoeter echter meteen ook het huis gaan verkennen, en daarom is het heel belangrijk om het huis vooraf al “puppyveilig” te maken! En vergeet daarbij zeker de tuin niet. Op puppyhoogte betekent dit

  • Geen kabels
  • Geen rondslingerende kousen/slippers
  • Geen giftige planten
  • Geen waardevolle spullen
  • Geen eten

Naast deze praktische zaken is het ook belangrijk om voor de komst van de kleine viervoeter bepaalde regels en do’s and don’t af te spreken met het gezin. Honden houden van duidelijkheid, structuur en regelmaat. Consequent zijn vanaf dag 1 geeft uw pup rust en zal de band tussen jullie alleen maar versterken.

Aftellen maar ...

Pups in België mogen vanaf 8 weken opgehaald worden bij de fokker. Pups uit het buitenland (EU) moeten minimum 15 weken oud zijn voor ze België binnen mogen. Probeer indien mogelijk om je pupje al in de ochtend op te halen bij de fokker. Dit geeft de kleine viervoeter al een hele dag de tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving, geuren, bewoners, …

Er zijn ook een paar dingen die handig zijn om mee te nemen als je je puppy ophaalt:

  • Een halsband of harnasje 
  • Een leiband
  • Een handdoek of dekentje om je kleren te beschermen 
  • Keukenrol/zakje voor het geval er onderweg naar huis een ongelukje gebeurt

Rijden maar ...

Vergeet niet dat voor uw pupje de rit van de fokker naar huis al meteen het eerste spannende en stressvolle avontuur is. Om alles zo rustig, positief en veilig mogelijk te laten verlopen, is het beter om bij het ophalen van een pup altijd met 2 personen te zijn. Zo kan de ene persoon zich 100% concentreren op het verkeer terwijl de andere persoon de pup op schoot kan houden. Als dit niet mogelijk is, kan je het beste werken met een bench.

Thuiskomen

Eindelijk is jouw kleine viervoeter thuis. Maak op de dag dat je jouw pup gaat ophalen geen verdere plannen, zodat jullie de tijd hebben om elkaar langzaam te leren kennen. Geef de pup de kans om alles zelf te ontdekken. Laat hem/haar wel zien waar zijn/haar slaapplaats is, waar het drink- en voerbak staan en neem de pup ook meteen eens mee naar buiten zodat hij/zij leert op welke plek zijn/haar behoefte mag doen.