Zeven tips voor een stressvrije feestdagen met je hond

Hoe kun je ontspannen, stressvrije feestdagen doorbrengen met jouw hond?

45% van honden heeft schrik

Oudejaarsavond betekent voor veel mensen een geweldige tijd vol plezier, vrienden, familie, muziek, lekker eten en natuurlijk om middernacht een indrukwekkend vuurwerk. Wie houdt daar niet van zou je denken? Tja … helaas veel dieren, waaronder honden.

Naar schatting zou 45% van de honden bang zijn van vuurwerk. En hoewel het normaal is dat een hond kort schrikt van harde geluiden, zijn er ook honden die langdurig en enorm angstig reageren bij het horen van harde geluiden zoals vuurwerk, onweer of geweerschoten. Bijgevolg is de overgang van Oud naar Nieuw vaak een gevreesde nacht voor vele hondenbaasjes.

Desondanks zijn er toch manieren om samen met jouw hond een fantastische en angstvrije feestdagen te beleven! Hieronder enkele tips van Olly & Molly:

1. Voldoende beweging

Honden ontspannen zich over het algemeen beter in stressvolle situaties wanneer ze moe zijn. Maak tijdens de namiddag voor oudejaarsavond tijd vrij voor een extra lange wandeling of hardloopsessie met je viervoeter. Deze extra lichaamsbeweging zal ervoor zorgen dat jouw hond moe is en daardoor mogelijks gewoon door het vuurwerk heen slaapt of er in ieder geval minder angstig op reageert.

2. Duidelijk identificatieplaatje

Laat je hond 's avonds, wanneer het begint te schemeren, nog eventjes buiten voor een plasje. Sluit daarna alle ramen en deuren en hou je lieveling veilig binnen in huis want vaak wordt er ook al vóór middernacht vuurwerk afgestoken. Ga tijdens het vuurwerk niet met een hond naar buiten, tenzij het absoluut noodzakelijk is.

Elk jaar raken op oudejaarsavond twee keer zoveel huisdieren vermist als op een gewone dag. Wegrennen voor lawaai komt voort uit het overlevingsinstinct van een hond. Als een hond vermist raakt is het vooral van belang dat hij/zijn beschikt over een goeie identificatie om snel met zijn/haar baasje te kunnen worden herenigd.

In België moeten elke hond voorzien zijn van een microchip en geregistreerd zijn in de centrale databank DogID. In sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, is het wettelijk verplicht dat een hond een identificatieplaatje draagt aan de halsband met daarop de naam en het adres van eigenaar. Voor zowel de chip als het identificatieplaatje is het van groot belang dat de informatie die erop staat of eraan gekoppeld is, altijd up-to-date is.

In België moeten elke hond voorzien zijn van een microchip en geregistreerd zijn in de centrale databank DogID.

3. Blijf thuis bij jouw hond

Laat je hond niet alleen thuis op oudejaarsavond, vooral niet als je weet dat hij/zij bang is voor vuurwerk. Honden voelen zich het meest ontspannen en veilig in hun vertrouwde omgeving maar vooral dicht bij hun baasje(s). Creëer een veilig plekje, ergens in huis waar liefst zo weinig mogelijk geluid en lichtflitsen van buitenaf (vuurwerk, onweer, …) kunnen gehoord en gezien worden. Wanneer de hond zich wat onzeker of bang voelt kan hij/zij zich daar dan terugtrekken.

Als baasje kan je je op dan moment best gewoon gezellig met wat kussens en een dekentje naast je hond installeren. Jouw nabijheid is op dat moment een van de beste manieren om je hond een veilig gevoel te geven. Ook achtergrondgeluiden van bijvoorbeeld tv of radio kunnen helpen om zowel de geluiden waar de hond bang is te maskeren alsook om de hond af te leiden van wat er buiten gebeurt.

Blijf zelf rustig, want dat bevordert ook kalmte bij uw hond. Negeer angstig gedrag bij jouw hond en beloon rustig gedrag met bijvoorbeeld een nieuw speeltje, een stevig hondenkauwbot, een traktatiebal, …

4. Organiseer zelf een “hondvriendelijk” feestje

Als zowel jij als jouw viervoeter als erg sociaal zijn en oudejaarsavond zonder feest doorbrengen voor jou geen optie is, dan is het misschien een leuk idee om zelf een “hondvriendelijk” feestje te organiseren. Beperk het gezelschap tot een handvol vrienden (al dan niet met hun viervoeter) waarmee jouw viervoeter al vertrouwd is.

5. Boek een verblijf in een vuurwerkvrije zone

Wil je de overgang van oud naar nieuw dit jaar in alle rust en zonder stress doorbrengen? Reserveer dan gewoon een “hondvriendelijk” verblijf in een vuurwerkvrije zone. Zo kunnen jullie het nieuwe jaar alvast gelukkig en stressvrij inzetten.

Een stressvrij eindejaar? Reserveer eventueel een overnachting in een vuurwerkvrije zone.

6. Vraag advies aan je dierenarts

Wanneer je hond erg angstig wordt bij vuurwerk of harde geluiden, kan het een goed idee zijn om hierover met jouw dierenarts te praten. De dierenarts kan dan bepalen of er al dan niet een medische oorzaak is voor dit angstgedrag. Bovendien kan het bij extreme vormen van angst nuttig/noodzakelijk zijn om de hond met medicatie te behandelen.

7. Gebruik kruidensupplementen

Kruiden als Valeriana officinalis, Avena sativa en Kamille staan bekend om hun kalmerende eigenschappen. Bij Olly & Molly weten we hoe hartverscheurend het is om jouw lieveling overmand te zien door angst. Ons supplement, Olly & Molly Chill Out, bevordert op natuurlijke wijze het rustig gedrag bij honden en ondersteunt hun geestelijk welzijn dankzij een uitgebalanceerde mix van planten en kruiden. Lees er meer over op onze productenpagina.

Image by rawpixel.com on Freepik