Herfst- en winterveiligheidstips voor honden en hun baasjes

Terwijl de temperaturen dalen en de dagen korter worden, is het belangrijk om je voor te bereiden op de herfst- en winterseizoenen, zowel voor jezelf als voor je trouwe viervoeter. Ontdek in dit artikel essentiële tips om samen comfortabel en veilig van het koude weer te genieten.

Gezien worden

Nu de weersomstandigheden de zichtbaarheid vaak beperken, is het belangrijk ervoor te zorgen dat zowel jij als je hond voldoende gezien worden als jullie gaan wandelen. Want zelfs in een goed verlichte omgeving hebben automobilisten en andere weggebruikers het vaak moeilijk om voetgangers en hun hond(en) op tijd te zien. Bij donkere weersomstandigheden gaat het dus om te zien en vooral om gezien te worden. Draag geen donkere kledij. Maar maak gebruik van fluorescerende en reflecterende kledij en uitrusting voor jezelf en je hond. Ook lichtjes kunnen jullie zichtbaarheid erg vergroten. Maak gebruik van lampjes die je aan de halsband van de hond kunt bevestigen of van een lichtgevende halsband. Als hondenbaasje maak je best gebruik van een hoofdlamp of zaklamp.  

Herfstvruchten

Zowel eikels als wilde kastanje zijn giftig voor honden en veroorzaken irritaties en ontsteking van het spijsverteringskanaal. Bovendien zijn kastanjes, noten, dennenappels ook gevaarlijk als ze worden ingeslikt, omdat ze obstructies in de darmen van de hond kunnen veroorzaken. 

De herfst is eveneens de tijd van de paddenstoelen. Ook deze kunnen giftig zijn voor onze viervoeters. De symptomen van vergiftiging hangen af van de soort paddenstoel en de hoeveelheid die wordt gegeten. Symptomen zoals braken, diarree, koorts, bloedingen, … kunnen voorkomen. Als je ziet dat je hond een paddenstoel opgegeten heeft, is het raadzaam om onmiddellijk contact op te nemen met je dierenarts. Voor de dierenarts is het vaak belangrijk om te weten om welke paddenstoel het gaat, dus maak indien mogelijk een foto van de paddenstoel of neem de rest van de paddenstoel mee.

Koud en nat

Hoe goed een hond tegen de kou kan, hangt af van een aantal factoren zoals ras, vachttype, leeftijd, grootte en gezondheidstoestand. Maar ook externe factoren zoals hevige wind, regen of sneeuw kunnen ervoor zorgen dat een hond het sneller koud krijgt of onderkoeld raakt. Voor onder meer magere honden, pups, oude honden, honden met een naakte buik en/of een lichte vacht kan een jas een prima oplossing zijn bij koud en/of nat weer. 

In ons Belgische gematigd klimaat kunnen we ervan uitgaan dat honden die buiten voldoende actief zijn ook voldoende warm blijven. Voor deze actieve groep, maar zeker ook voor oudere honden (kortharige rassen), kan het gebruik van een jas na de inspanning net nuttig zijn. De jas houdt de warmte vast en zorgt ervoor dat de hond na de inspanning geleidelijk kan afkoelen, waardoor de spieren veilig kunnen herstellen en terugkeren naar een rusttoestand. Bij oudere viervoeters biedt het extra comfort doordat hun gewrichten warm worden gehouden.  'Party Paws' van Olly & Molly helpt de gewrichten ook extra soepel te houden.

Strooizout & sneeuw

Strooizout kan op 2 manieren gevaarlijk zijn voor onze viervoeters. Op de eerste plaats doordat ze het binnenkrijgen wanneer ze sneeuw eten of aan hun poten likken. Zout is giftig voor honden. Vanaf 3,7 gram per kilogram lichaamsgewicht kan het zelfs dodelijk zijn.

Het tweede gevaar van strooizout is dat wanneer hondjes erop lopen, hun voetzooltjes door het zout worden aangetast. Hierdoor ontstaan diepe (pijnlijke) kloven ter hoogte van hun voetzooltjes. Dit kan voorkomen worden door de poten van je lieve viervoeter vooraf in te smeren met wax of vaseline of door hondenschoentjes te gebruiken. Spoel ook zeker de pootjes af als u thuiskomst na een wandeling. Wanneer honden met een lange(re) vacht in de sneeuw lopen, vormen zich sneeuwballen ter hoogte van hun poten, tussen hun tenen en onderaan hun buik, die pijnlijk zijn voor onze viervoeters. Deze sneeuwballen kunnen gemakkelijk worden verwijderd met warm water of een haardroger (niet te dichtbij vanwege verbrandingsgevaar!).