Vier Werelddierendag!

Het is vandaag Werelddierendag. Een dag die wereldwijd in het teken staat van dierenwelzijn, dierenrechten en vooral het vieren van de dieren die ons elke dag omringen en gelukkig maken!

Honden worden al eeuwenlang beschouwd als de beste, trouwste en meest geliefde metgezellen van de mens. Wanneer wij, mensen, iemand graag zien, zeggen we “ik hou van je” of we geven elkaar een knuffel, maar hoe tonen hondjes en baasjes dat ze elkaar leuk vinden? Olly en Molly heeft het voor je uitgezocht.

"Ik hou van jou"

Honden houden ervan als we met ze praten. Hoewel ze niet kunnen terugpraten, reageren ze wel op de juiste manier op onze woorden. Uit onderzoek is gebleken dat honden zowel menselijke woorden als intonatie kunnen begrijpen. Praten met uw hond is een teken van diepe liefde en genegenheid voor hen en versterkt jullie band! 

To knuffel or not to knuffel ... That is the question!

De meeste honden houden er niet van om vastgehouden en/of geknuffeld te worden. Wanneer honden bang zijn of gestrest zijn, proberen ze dat duidelijk te maken via hun lichaamstaal. Het is dus van groot belang om de lichaamstaal van jouw hond te begrijpen en rekening mee te houden. Zo gaan honden wanneer ze stress hebben of angstig zijn likken aan hun lippen, gapen, het wit van hun ogen laten zien, trillen, verstijven, grommen en bijten. Zie je dit gedrag bij jouw hond terwijl jullie knuffelen, dan wil jouw hond duidelijk maken dat dit voor hem/haar helemaal niet fijn is.

Het is zeker niet dat honden niet graag aangeraakt worden. Integendeel zelfs. Wist je dat als je hond tegen je aan leunt dat een teken van liefde en vertrouwen is? Het belangrijkste is om je hond het initiatief te laten nemen en altijd de keuze en mogelijkheid te geven om te kunnen weggaan.

Oormassage

Honden houden van een heerlijke oor massage. Studies hebben aangetoond dat het aaien of masseren van de oren van jouw hond endorfines vrijmaakt en dit zowel bij de hond als diegene die de massage geeft. Endorfines zijn goed-gevoel hormonen die ervoor zorgen dat het lichaam zich ontspannen, rustig en gelukkig gevoelt.

Ogen

Honden knuffelen niet met hun armen maar met hun ogen. Ze kijken recht in de ogen van hun baasje om hun liefde en genegenheid uit te drukken. Kijk vooral met veel liefde terug! Wanneer hondjes en baasjes elkaars in de ogen kijken, komt er in de hersenen van beiden een golf van oxytocine (=hormoon dat de band tussen moeder en kind na de geboorte schept) vrij. Dit zou volgens wetenschappers kunnen verklaren waarom wij ons zo verbonden voelen met onze honden, en omgekeerd.

Hond valt in slaap op jouw spullen

Gaat jouw hond altijd op uw bed/kussen gaan liggen als je niet thuis bent. Of gaat jouw hond op de stapel ongewassen kleren liggen slapen wanneer je de was aan het doen bent. Dat is dat omdat je geur in die voorwerpen zit, en je hond zich daar veilig en gerustgesteld voelt. De reukzin van een hond is een van zijn sterkste zintuigen. Zoals hun voorouders in het wild gaan honden hun familieleden identificeren aan de roedelgeur. 

Honden voelen zich vaak veilig en gerustgesteld bij hun baasje. Niet enkel in hun aanwezigheid, maar ook wanneer ze enkel de geur vooral herkennen.

Ontvangst

Elk hondenbaasje zal het beamen dat er niets beter is dan thuiskomen na een zware dag en vol liefde begroet worden door jouw hond. Honden zijn sociale dieren en zijn het gelukkigst wanneer hun roedel compleet is. Vandaar dat je hond heel erg blij en opgewonden reageert wanneer jij na een korte afwezigheid terug thuiskomt. Je wordt begroet door een kwispelende hond die je overlaadt met kusjes en likjes om je vervolgens aan een uitgebreid snuffelonderzoek te onderwerpen om alle nieuwe geurtjes die je meedraagt van jouw uitje te onderzoeken.

Sommige honden kunnen op het moment dat hun baasje thuiskomt zo overlopen van blijdschap en enthousiasme dat ze die energie op de een of andere manier er moeten uitlaten. Bij sommige honden zien we dan “zoomies”. De hond begint plotseling super snel rondjes door het huis of de tuin te rennen. De kwispelende staart, het geblaf … zijn allemaal uitdrukkingen waarmee je hond zijn blijdschap wil uiten.