Tips om je hond koel en gelukkig te houden tijdens de zomer

Het warme weer is in volle gang en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat onze geliefde viervoeters veilig en comfortabel blijven tijdens de zomermaanden. In ons nieuwste blogbericht delen we waardevolle tips en adviezen om je hond koel te houden en te beschermen tegen de hitte.

Honden en warm weer

De zomer is volop aan de gang. Terwijl de meeste mensen juist genieten van het heerlijk warme zomerweer, is het voor veel honden vooral een oncomfortabele en soms zelfs gevaarlijke periode. Vinden honden deze warme zomerdagen dan niet leuk? Het antwoord is: nee. Dit komt vooral omdat honden bij warm weer heel snel oververhit kunnen geraken.  Honden kunnen hun warmte niet gemakkelijke kwijtraken. Dit komt vooral door hun goed isolerende vacht en door hun beperkte vermogen om te zweten (vooral via de voetzooltjes). Bij warm weer gaan honden zoveel mogelijk warmte proberen te verliezen door geleiding (uitgestrekt op hun buik liggen op een koud oppervlak) en door te hijgen (verdampen van vocht ter hoogte van de tong en de longen wat voor een temperatuurdaling zorgt).

De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39°C. Vanaf 40,5°C wordt er gesproken van oververhitting (of koorts). Honden die oververhit zijn kunnen de volgende symptomen vertonen: hijgen, warm aanvoelen, braken, overmatig kwijlen, een heel hoge hartslag hebben, rood of paars tandvlees, sloom, bewustzijn verliezen, …

Bij vermoeden van oververhitting moet de hond onmiddellijk naar een schaduwrijke plaats gebracht worden en zo snel mogelijk afgekoeld worden. Dit kan door een natte handdoek op de buik te leggen of door de hond af te spoelen met fris maar nooit koud water.  Leg de handdoek alleen op de buik en niet op het hele lichaam, anders kan je hond zijn warmte niet kwijt. Probeer ook wat koud water aan te bieden. Breng je hond daarna zo snel mogelijk naar je dierenarts.

Het is dus vooral belangrijk om als hondenbaasje tijdens de warme zomerdagen te voorkomen dat je hond het te warm krijgt! Hieronder 5 praktische tips om jullie daarbij te helpen!

Wandelen

Probeer lichamelijke inspanningen met de hond te vermijden op de warmste momenten van de dag. Vroeg in de ochtend of laat in de avond, wanneer de temperatuur aanzienlijk is gedaald is het meestal wel mogelijk en zelfs aangenaam om met je lieve viervoeter een wandeling te maken. Hou er ook rekening mee dat op warme dagen bepaalde ondergronden zoals afvalt, zand, ... gevaarlijk heet kunnen worden (en blijven) omdat ze de warmte van de zon absorberen. Bij een buitentemperatuur van 25°C kan de temperatuur van asfalt al snel oplopen tot 50°C. Honden kunnen hun voetzooltjes letterlijk verbranden. Je kan eenvoudig checken of de ondergrond te heet is door je hand erop te leggen, is de ondergrond te heet voor je hand dan is deze ook te warm voor de voetzooltjes van jouw hond! 

Bosrijke gebieden zijn bij warmer weer de ideaal plek om de hond uit te laten. Ten slotte moeten ook honden tijdens het sporten genoeg drinken en zeker op warmere dagen. Geschat wordt dat de waterbehoefte van een hond meer dan verdubbelt wanneer deze in warme temperaturen sport. Voorzie dus naast een drinkbus voor jezelf ook zeker genoeg water en een aangepast drinkbakje voor jouw trouwe viervoeter als jullie bij warmer weer een wandeling maken.

Zorg voor voldoende water en schaduw

In de zomer is het voor zowel mensen als honden belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Zorg er dus voor dat je hond altijd voldoende vers, fris drinkwater heeft. Tijdens zeer warme dagen mag je ook ijs aan het water toevoegen. Koud water drinken helpt honden om hun lichaam van binnenuit af te koelen. Zorg ervoor dat de hond altijd de mogelijkheid heeft om op een frisse plaats te gaan liggen, hetzij buiten op een schaduwrijke plaats, hetzij binnen in huis op een koele plaats.

Afkoelen

Er zijn ook een aantal items die je kan aankopen om je hond verkoeling te geven zoals een koelmat of een koelhalsband. De hond laten liggen op een frisse natte handdoek is ook een zeer eenvoudige manier om een hond af te koelen. Is jouw hond een echte waterrat dan is een badje in de tuin tijdens warme zomerdagen ook zeker een goed idee. Als honden met hun poten in koud water staan en lopen, helpt dat hun lichaamstemperatuur te verlagen. Zwemmen is ook een uitstekende manier voor een hond om af te koelen en tegelijkertijd wat extra energie kwijt te raken. Het afspoelen van een hond ter afkoeling is ook een optie, op voorwaarde dat er lauw water gebruikt wordt en nooit koud water. Koud water zou ervoor zorgen dat alle bloedvaatjes in de huid van de hond samentrekken waardoor net minder warmte kan afgevoerd worden. Hondenijsjes zorgen niet enkel voor verkoeling, maar zijn ook een lekker beloning voor je hond.

Auto

Laat jouw hond nooit achter in de auto op een warme dag. Zelfs niet voor 5 minuten of met het raam op een kier. Mensen onderschatten vaak hoe snel de temperatuur in een auto kan stijgen. Zelfs als het buiten niet zo warm aanvoelt, stijgt de temperatuur in de auto snel. Bijvoorbeeld, bij een buitentemperatuur van 21°C kan de temperatuur in de auto na 10 minuten al 32°C zijn, en na een half uur al 40°C. 

Besteed extra aandacht aan individuen met een hoog risico

Sommige honden zijn net wat gevoeliger voor de hitte dan andere. Honden die het meeste risico lopen behoren tot de brachycefale rassen of kortsnuitige rassen zoals onder meer de Engelse en Franse bulldog, mopshond, pekinees, boxer,… 

Zoals hierboven vermeld, vertrouwen honden vooral op hun ademhalingssysteem om warmte af te voeren. Rassen met een korte snuit hebben allemaal in meer of mindere mate moeite met ademhalen en kunnen daardoor hun warmte minder goed kwijt en lopen dus meer risico op oververhitting. Ook oudere honden, honden met hartproblemen, honden met overgewicht en honden met een dikke en/of donkere vacht zijn extra gevoelig voor oververhitting. 

Het is dus essentieel dat eigenaren met een hond die tot deze risicogroepen behoort, tijdens warme dagen extra voorzorgsmaatregelen nemen en de activiteiten van de hond tot een minimum beperken, zodat de hond ook tijdens warme zomerdagen veilig en gelukkig blijft!

Extra tip: Studies hebben aangetoond dat een gezond gewicht zeer belangrijk is voor het welzijn van een hond. Honden met overgewicht raken sneller oververhit en doen er langer over om af te koelen. Dit komt doordat de warmtegeleiding en -straling van de huid minder efficiënt is (een verhoogde vetlaag onder de huid fungeert als isolatie) en effectieve koeling via de ademhaling kan worden belemmerd.

Het gebruik van Olly & Molly In Shape kan je hond dus niet alleen helpen om een gezond gewicht te bereiken, maar ook om beter om te gaan met de hogere temperaturen tijdens de zomer.