Tips voor een gelukkige en veilige zomervakantie met honden en kinderen

In dit blogbericht delen we enkele waardevolle tips om ervoor te zorgen dat zowel je viervoeter als je kinderen een geweldige tijd hebben tijdens deze vakantieperiode.

Hoe houd je ze allebei gelukkig en veilig?

Kinderen die opgroeien met een huisdier zien dat dier als een persoonlijk vriend of lid van de familie en het maakt niet uit of het een vis, kat, kip, hond, of ander huisdier is. Onderzoek heeft ook aangetoond dat kinderen die opgroeien met een hond een betere gezondheid hebben omdat ze actiever zijn en minder last hebben van allergieën en astma. Een hond kan kinderen ook helpen omgaan met regels en verantwoordelijkheid en hen leren hoe ze vriendelijk, zorgzaam en respectvol te zijn. Met andere woorden honden en kinderen kunnen een geweldige combinatie zijn, maar als ouder is het belangrijk ervoor te zorgen dat zowel de kinderen als de hond leren hoe zich in elkaars buurt moeten gedragen en elkaars grenzen moeten respecteren.

Bekijk hieronder onze 10 tips:

Denk eerst heel goed na of een hond binnen jullie gezin past

Denk goed en eerlijk na over de impact die een hond in jouw gezin zou hebben. Wat zijn de financiële gevolgen, welke ras eigenschappen passen bij jouw gezin, hoeveel tijd en energie wil/kan je dagelijks vrijmaken, wil iedereen in het gezin graag een hond, is jouw huis/tuin een veilige plaats  voor een hond, willen je op vakanties met of zonder hond, hoeveel uren per dag zal de hond alleen thuis zijn, etc. 

 

Socialiseer jouw pup

We weten dat honden situaties, omgevingen, geuren, andere dieren, geluiden en mensen gemakkelijker aanvaarden en op hun gemak bij voelen als ze er tijdens hun socialisatieperiode (8 weken – 16 weken) mee in contact gekomen zijn. Probeer een pup tijdens de socialisatie periode veel en positief in contact te laten komen met kinderen van liefst verschillende leeftijden. Socialisatie is uiterst belangrijk voor het welzijn, de gezondheid en het geluk van een hond.

 

Zorg ervoor dat jouw pup een basis aan gehoorzaamheid kent 

Een goed opgevoede hond is de basis voor een gelukkig gezin en de veiligheid van de kinderen. Gehoorzaamheid maakt een hond niet alleen gelukkiger en meer ontspannen, maar schept ook vertrouwen tussen een hond en zijn eigenaar door de duidelijke communicatie.

 

Laat niet toe dat je hond opspringt

Het beste is om uw hond te leren om niet op te springen. Vooral jong kinderen kunnen verwondingen oplopen als ze door de hond omver worden gesprongen.

 

Laat kinderen NOOIT alleen met de hond

Kleine kinderen (< 10 jaar) mogen nooit alleen gelaten worden met een hond, ongeacht de leeftijd, het ras, de grootte of het temperament van de hond.

 

De water en etensbak en mand zijn alleen van de hond

De meest eenvoudige en veilige manier is om een speciale voerplek voor je hond te maken in een andere kamer waar de kinderen niet toegelaten zijn. Wanneer de eet en drinkbak wel binnen het bereik van de kinderen staan dan is het belangrijk om het kind te leren niet in de buurt van hondenbakken te spelen of te komen én zeker niet wanneer de hond aan het eten is. 

 

Leer kinderen aan om de hond te respecteren

Het is heel belangrijk kinderen te leren om de grenzen van de hond te respecteren en dat dieren vriendelijkheid en respect verdienen. Sta niet toe dat er aan oren of staart wordt getrokken, dat er op de hond wordt geslaan, of dat de hond wordt gestoord als hij eet of slaapt. 

 

Leer kinderen de gevaren aan voor de hond van CHOCOLADE, ROZIJNEN, DRUIVEN, … 

Een huisdier is vaak de eerste vriend van een kind, zijn maatje en soms ook wel de partner in crime. Kindjes willen dan ook vaak hun lekkernijen delen met hun hond. 

Het is dus belangrijk om kinderen te leren dat ondanks hun goeie bedoelingen, de hond niet alles mogen geven, omdat er voedsel is die wij als mensen eten hun lieve vriend juist heel erg ziek kan maken.

 

Leer kinderen om altijd eerst toestemming te vragen alvorens een (vreemde) hond te benaderen, aan te raken of te aaien.

Veel kinderen voelen zich natuurlijk aangetrokken tot honden. Als ouder is het belangrijk om kinderen te leren hoe ze zich veilig kunnen gedragen bij een vreemde hond. 

 

De verantwoordelijkheid voor een huisdier ligt altijd bij de ouders

Hoewel de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de hond altijd bij de ouders ligt, is het belangrijk kinderen bij de verzorging van de hond te betrekken. Dit kan kinderen verantwoordelijkheid en andere belangrijke vaardigheden aanleren.