Pollenallergie bij honden

Wist je dat honden net als mensen ook last kunnen hebben van pollenallergie of hooikoorts?

Pollen of stuikmeel is een fijn poeder dat door bepaalde planten wordt gemaakt tijdens de lente, zomer en herfst. Het poeder komt vrij en wordt door de wind opgepikt en verspreid. Pollenallergieën zijn bij honden strikt seizoensgebonden omdat symptomen worden uitgelokt door het stuikmeel dat enkel tijdens de bloei vrijkomt van bepaalde grassen, bloemen en/of bomen. Het is pas wanneer deze pollen het lichaam van de hond binnendringen dat ze door het immuunsysteem als een bedreiging aanzien worden. Het is de reactie van het immuunsysteem op deze allergenen die de ongewenste symptomen van hooikoorts veroorzaakt.

Oorzaken van pollenallergie bij de hond

Bij honden is het voorkomen van een pollenallergie sterk rasgebonden. Zo zou het risico op allergieën significant hoger zijn bij onder andere: Golden Retriever, Labrador, Terriërs, Vizsla, Rhodesian Ridgeback, Setters, …

Uit onderzoek is gebleken dat honden gewoonlijk gevoelig zijn voor dezelfde pollen als mensen. De leeftijd waarop de eerste symptomen bij honden optreden ligt meestal tussen 6 maanden en 3 jaar.

Symptomen van een pollenallergie

Terwijl pollen allergenen bij mensen in hoofdzaak verantwoordelijk zijn voor symptomen zoals rhinitis en astma, veroorzaken ze bij honden vooral huidklachten of atopische dermatitis. Pollenallergie bij honden veroorzaakt vooral jeuk. Honden reageren op jeuk door te gaan krabben wat dan weer kan zorgen voor wondjes, kale plekken, korstjes, haaruitval, infecties, …  Ook likken, bijten en kauwen aan poten of het gezicht en lichaam tegen meubels of tapijten wrijven wordt vaak gezien.

Mijn hond vertoont symptomen van hooikoorts, wat moet ik nu doen?

Vertoont jouw hond plots één of meerder van de hierboven vermelde symptomen dan is het aangewezen om een afspraak te maken bij jouw dierenarts. Op basis van jouw informatie en de aanwezige letsels kan de dierenarts een diagnose stellen en indien nodig een aangepaste behandeling voorstellen.

Maar ook als hondenbaasje kan je de ongemakken van hooikoorts voor je trouwe viervoeter verzachten of voorkomen dankzij een paar eenvoudige tips. 

De belangrijkste aanbeveling is om zoveel mogelijk het contact met pollen te vermijden. Zorg ervoor dat je hond zoveel mogelijk binnenshuis blijft tijdens periodes met veel stuifmeel in de lucht. Daarnaast kan het tijdens het pollenseizoen ook helpen om de vacht van je hond dagelijks af te vegen met een natte handdoek of af te spoelen met water zodat allergenen die op de huid terechtkomen worden verwijderd. Speciale jeukstillende of zeepvrije hondenshampoos kunnen soms ook helpen om klachten te verbeteren. 

Voor zowel honden met een pollenallergie als diegenen die gewoon wat extra ondersteuning voor huid en vacht kunnen gebruiken, is Olly & Molly Fur’fect een uitstekende keuze binnen ons assortiment. Olly & Molly Fur’fect is namelijk een natuurlijke supplement op basis van kruiden en planten ter ondersteuning van de huid en de vacht bij honden. Maar ook de supplementen Olly & Molly Magix Detox and Olly & Molly Boost It kunnen geschikt zijn voor gebruik bij allergieën vanwege hun algemeen zuiverende werking respectievelijk ondersteunende werking op het immuunsysteem.