Het is lente!

Nu de dagen langer worden en we het zonnetje vaker te zien krijgen, kijken we er weer naar uit om meer tijd met onze lieve viervoeter in de natuur door te brengen. Hieronder vind je enkele korte tips om rekening mee te houden en zo samen met je hond een zorgeloze lente in te zetten.

Beweging opbouwen

Voor alle honden is het belangrijk om na een rustigere periode (bijv. de winter) de activiteiten weer rustig en geleidelijk op te bouwen, maar dit geldt zeker voor oudere honden en honden met osteoartritis of artrose. Wil je je hond hierbij wat extra steun geven dan kan dat door gebruik te maken van een voedingssupplement zoals Olly & Molly Party Paws. 

Jonge dieren

Let tijdens de lente extra op dat jouw hond de wandelpaden niet verlaat. In de lente worden heel veel diertjes geboren. Reeën en ook hazen laten hun jongen vaak alleen achter in het bos of het lange gras. Bij gevaar blijven deze jongen vaak gewoon liggen ipv weg te rennen wat hen een gemakkelijke prooi maakt. Maar zelfs wanneer een hond gewoon in de buurt komt van een jong kan het voor de moeder genoeg zijn om het jong achter te laten.

Teken

Teken kan je in de natuur overal vinden: in de tuin, in het bos, in het lange gras, …

Ze zijn vooral actief tussen Maart en Oktober (buitentemperatuur van > 7°C). 

Je kan je hond tegen teken beschermen door preventief een teekwerend middel toe te dienen (tekenband, druppeltjes of een pilletje). Toch blijft het aangeraden om je hond regelmatig op de aanwezigheid van teken te controleren en zéker na een wandeling. Wil je nog meer te weten komen over deze parasiet, lees dan zeker ons blog artikel over teken.

Grasaren

Zou je kunnen denken dat het gevaarlijk is voor een hond om door lang(er) gras te lopen. Ja, zeker! Wilde, lange grassoorten bevatten grasaren. Deze kleine grasaren hebben jammer genoeg vaak grote gevolgen! Grasaren zijn scherp en hebben weerhaakjes die zich zich kunnen vasthechten in de vacht en huid, tussen de teentjes, in de neus, in de gehoorgang, in de ogen, keel, … Ook hier is het erg belangrijk om jouw hond na een wandeling (zeker door lang gras) te controleren op de aanwezigheid van deze grasaren. Maar wees ook attent op klachten bij je hond zoals: plots veel niezen, het oog dichtknijpen, met hun poot proberen naar hun oog te krabben, hoesten, met het hoofd (oren) schudden, …

Als uw huisdier een van de bovenstaande symptomen vertoont is het best om onmiddellijk contact op te nemen met uw dierenarts