Help, mijn hond verhaart!

De rui is een natuurlijk proces bij dieren met een vacht of veren. Normaal gesproken hebben honden twee ruiperiodes. In het voorjaar wordt de wintervacht vervangen door de zomervacht en in het najaar maakt de zomervacht plaats voor een dikkere wintervacht.

Wat is een ruiperiode eigenlijk?

Het ruien was een belangrijk onderdeel van het leven van de wilde voorouders van onze honden. Aangezien deze dieren buiten leefden, was een dikkere wintervacht essentieel om te overleven in de koudere maanden, terwijl een lichtere vacht tijdens de zomermaanden ervoor moest zorgde dat de dieren niet oververhit raakten tijdens de jacht. Het ruiproces wordt beïnvloed door twee externe factoren nl. natuurlijk licht en temperatuur. 

Bij onze gedomesticeerde hond worden duidelijke ruiperiodes (in het voorjaar en najaar) vooral gezien bij honden die hoofdzakelijk buitengehouden worden of bij rassen met een dubbele vacht zoals alaska-malamute, bordercollie, chow-chow, siberische husky, new foundlander, Duitse herder, golden retriever, labrador, …
De ruiperiode kan 3 tot 4 weken duren.

Wat als mijn hond het gehele jaar door verhaart?

Kort of gladharige honden (Duitse staander, dalmatiër, …) hebben geen echte ruiperiode. Ze verliezen het ganse jaar door hun haren. 

Gezien de meeste honden het grootste deel van de dag zich binnenshuis bevinden zijn ze veel minder onderhevig aan temperatuursveranderingen (en hoeveelheid natuurlijk licht). Bij de meeste honden zien we dat ook dat ze eigenlijk het ganse jaar door gaan verharen met daarnaast 2 periodes waar ze wat extra verharen namelijk in het voorjaar en in het najaar.

Hoe kan ik mijn hond ondersteunen tijdens de ruiperiode?

Als hondeneigenaar wil je jouw hond bij alles zo goed mogelijk ondersteunen en dus ook tijdens de ruiperiode. Er zijn enkele eenvoudige dingen die u kunt doen om de rui soepel te laten verlopen.

Eerst en vooral kan je door de combinaties van goeie, kwaliteitsvolle voeding en voedingssupplementen zoals Olly & Molly Fur’fect, de huid en de vacht van jouw hond extra ondersteunen. 

Daarnaast is het ook belangrijk om de vacht van jouw hond regelmatig te borstelen tijdens ruiperiode. Borstelen helpt om losse haren gemakkelijk te verwijderen en stimuleert het ruiproces. Gebruik daarvoor wel altijd een geschikte borstel voor het vachttype van uw hond.

Wat als er kale plekken ontstaan?

Wanneer een hond plots extreem gaat verharen of wanneer echt kale plekken kunnen gezien worden is er meestal toch iets aan de hand en is een bezoekje aan de dierenarts aangewezen. Kale plekken kunnen namelijk een teken zijn van een onderliggende ziekte, een ontsteking, de aanwezigheid van parasieten of van schimmel, het gevolg zijn van een allergische reactie en heel soms is het gewoon niet duidelijk waar de kaalheid vandaan komt en dan spreken we over een idiopathische kaalheid.